Hobby i Rozrywka

Ciasto drożdżowe – dlaczego nie wyszło tak, jak powinno?

Ciasto drożdżowe – dlaczego nie wyszło tak, jak powinno?

Ciasta drożdżowe stanowią bardzo popularne wypieki, które można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Chociaż w sklepach można kupić gotowe ciasto, wiele osób podchodzi do tematu ambitnie, pragnąć przygotować wypiek w całości samodzielnie. Przygotowanie dobrego ciasta drożdżowego nie jest skomplikowane ani czasochłonne, ale należy pamiętać o tym, czego się wystrzegać, aby wyszło dobrze.

Jakie błędy popełniamy, robiąc ciasto drożdżowe?

Zanim przystąpisz do robienia własnego ciasta drożdżowego, upewnij się, że przepisy na ciasta zostały przez Ciebie przeczytane uważnie i co najmniej dwa razy. Wiele błędów, które będą widoczne dopiero po zakończeniu całego procesu, wynika z tego, że nieuważnie czytamy wytyczne. Drugim powszechnym błędem jest zakładanie, że brakujący składnik można zastąpić innym albo w ogóle go nie dodawać. Jeśli zawierają jakiś składnik, to tylko dlatego, że jest niezbędnym składnikiem. W przeciwnym razie jest to wyraźnie zaznaczone. Zdarza się tak, że metodą prób i błędów trzeba sukcesywnie dochodzić do oczekiwanego efektu.

Z czego wynikają błędy z ciastem drożdżowym?

Bywa tak, że ciasto drożdżowe nie prezentuje się i nie smakuje tak, jak powinno. Niektóre problemy warto rozważyć już teraz, aby w przyszłości ich uniknąć. Jakich kłopotów można się spodziewać i jak sobie z nimi radzić?

Ciasto nie wyrasta

To jeden z najczęstszych problemów, ponieważ może mieć wiele przyczyn. Najważniejsze jest, aby sprawdzić, czy drożdże nie są przeterminowane. Jeśli okaże się, że tak, to z całą pewnością jest to powód. Pamiętaj o tym, że woda dodawana do ciasta nie może być gorąca, a jedynie ciepła. Ciasto nie rośnie również wtedy, kiedy znalazło się w nim za mało drożdży lub kiedy używamy niewłaściwej do tego rodzaju wypieków mąki. Inną przyczyną tego problemu może być nadmiar słonecznika, pestek dyni czy innych ziaren w cieście. W rezultacie jest ono za ciężkie i drożdże nie są w stanie skutecznie pracować.

Ciasto jest surowe w środku

Jeśli po pokrojeniu upieczonego ciasta odkryjesz, że jest ono surowe w środku, przyczyny mogą być dwie. Pierwsza jest oczywista i zakłada, że było ono pieczone w zbyt niskiej temperaturze lub zbyt krótko. Drugą przyczyną może być nieodpowiednie dobranie proporcji mąki i wody. Dlatego tak ważne jest postępowanie  stricte zgodnie z wytycznymi w przepisie.

– Ciasto jest twarde i zbite

Drożdżowe ciasta powinny być pulchne, lekkie i delikatne. Jeśli tak nie jest, to znaczy, że podczas mieszania składników dodano zbyt dużo mąki albo, że przed pieczeniem ciasto rosło zbyt krótko.

– Ciasto kruszy się po upieczeniu

Jeśli ciasto jest tak kruche, że rozpada się w rękach lub podczas krojenia, sporo brakuje mu do ideału. Taka sytuacja oznacza, że zostało niedokładnie wyrobione, znajduje się w nim zbyt dużo mąki użytej do przesypywania, ciasto rosło zbyt długo lub było narażone na zbyt wysoką temperaturę. Paradoksalnie nadmierna kruchość może również oznaczać, że temperatura w piekarniku była stanowczo zbyt niska.

Udostępnij

O autorze