Hobby i Rozrywka

Ciekawostki i rytuały związane z piciem kawy

Ciekawostki i rytuały związane z piciem kawy

Kawa jest napojem, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie codzienności. Kofeina pobudza naszą aktywność umysłową, poprawia metabolizm, zmniejsza ryzyko cukrzycy. Badacze zwrócili nawet uwagę, że picie kawy wpływa pozytywnie na pracę serce, a także nasze samopoczucie. Głównym powodem jednak, dla którego tak chętnie delektujemy się tym czarnym, smolistym napojem jest smak. Jedyny w swoim rodzaju. Pisał już o nim Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. Na kartach epopei pojawił się opis parzenia kawy według staropolskiego rytuału. Z dodatkiem śmietanki, podanej w pięknej, rodzimej porcelanie.

Latte machiatto, cappuccino czy espresso?

Smakosze kawy dzielą się na dwie grupy. Jedni uwielbiają kawę czarną, bez żadnych dodatków. Uważają, że tylko taka smakuje najlepiej. Są też tacy, którzy kawę słodzą i dolewają mleka. Bariści ( osoby zajmujące się przygotowywaniem i parzeniem kawy) polecają, by mleko nieco podgrzać, wtedy smak napoju jest bardziej wyrazisty. W Polsce dużą popularnością szczególnie wśród kobiet i młodych ludzi cieszy się latte machiatto ( napój mleczno – kawowy), ale też włoskie cappuccino czy mocne espresso podawane z wodą mineralną. W zaciszu domowym cieszymy się kawą tradycyjną, parzoną po turecku, rozpuszczalną, z ekspertów ciśnieniowych czy kapsułkowych. Smakosze podkreślają jednak, że najlepiej smakuje kawa zmielona tuż przed podaniem. Wydobywa się z ziaren wówczas niezwykły zapach, który jest zapowiedzią niezapomnianego smaku.

Kawa z dodatkiem – syropy i przyprawy

Polacy coraz częściej przejmują kawiarniane rytuały i stosują je w domu. Mowa tutaj o syropach smakowych, które można kupić w każdym większym sklepie. Nadają kawie wyjątkowy  smak i przełamują całość konkretną nutą. Wśród najpopularniejszych wymienić można karmelowe, waniliowe czy amaretto. Nieco tańszą, ale też lubianą opcją, są przyprawy smakowe do kawy. W skład takiej mieszanki wchodzi między innymi: cynamon, kardamon czy wanilia. Kawa posypana takimi  przyprawami smakuje wybornie. Pytanie jeszcze, co z cukrem? Zdrowsza i bardziej wyrazista jest kawa bez dodatku jakiegokolwiek słodziku, jednak każdy tę kwestię traktuje indywidualnie. Do wyboru mamy jeszcze cukier trzcinowy czy brzozowy.

Codzienne rytuały związane z piciem kawy

Każdy ma inne rytuały związane z parzeniem i piciem kawy. Dla niektórych to pierwszy ciepły napój wypijany  każdego dnia na przebudzenie. Dla innych filiżanka aromatycznej kawy stanowi sposób na chwilę relaksu w trakcie pracy lub po jej zakończeniu. Są zwolennicy kawy z ekspresu, ale też parzonej, tradycyjnej. W ostatnim czasie popularnością cieszą się kawy z ekspresów kapsułkowych. Istotne jest też to, w czym podana jest kawa. Dla niektórych będzie to ulubiony, duży kubek, ale są też zwolennicy picia kawy w porcelanowej filiżance. „Zapraszam Cię na kawę” – te słowa często padają w momencie, gdy chcemy lepiej poznać jakąś osobę. Bo kawa łączy, a jej picie jest czystą przyjemnością dla zmysłów.

Udostępnij

O autorze